Aloitamme uuden Techat Blogin, jossa käsittelemme ajankohtaisia asioita muun muassa tuotteisiin ja suunnitteluun liittyen. Ensimmäisessä käsitellään tuotekehitystä, joka oleellinen osa kehitysketjua: idea-esimäärittely-tuotekehityskierroksia x n – valmis tuote.
Tuotekehityksestä puhutaan, kun aletaan tekemään tuotetta idean pohjalta. Kuitenkin pelkällä idealla on vain pieni arvo verrattuna valmiiseen tuotteeseen. Matka on kuitenkin pitkä ja matkan varrella voi sattua monenlaisia ongelmia. Tässä blogissa kerromme muutaman yleisen virheen, jotta sinä voit välttää ne.
1 Näkemyksen puute
Jos itsellä ei ole elektroniikan tai laiteläheisen ohjelmoinnin kokemusta, voidaan liian nopeasti tulla johtopäätökseen, että ei tästä ideasta saada tuotetta aikaiseksi. Monesti näin tehdään jopa kysymättä asiantuntijalta. Kysyä kuitenkin kannattaa, sillä alustava kysyminen ei maksa mitään, ainakaan meillä. Kokeneella tekijällä voi olla jo lähes samankaltainen ratkaisu tai sen osa jo tehtynä, joten tuote voi olla lähempänä kuin arvaatkaan.
2 Halutaan kaikki ominaisuudet ensimmäiseen prototyyppiin
Idean pohjalta tehdään alustava vaatimusmäärittely, jossa on kirjattu pakolliset ominaisuudet ja kenties kiinnostavat ominaisuudet. Ensimmäisessä prototyypissä ei vielä tarvitse olla kaikkea, vaan olisi tärkeä keskittyä siihen, että oleelliset ominaisuudet toimivat. Seuraavaan prototyyppiin voidaan jo lisätä muitakin ominaisuuksia. On hyvä tiedostaa, että monesti ensimmäinen prototyyppi ei vielä johda tuotteeseen, vaan prototyyppejä tarvitaan useita. Samalla vältytään monelta ongelmalta lopputuotteen osalta. Ongelmat voivat olla pieniä, tai pahimmillaan johtavat tuotteen takaisinvetoon tai runsaisiin takuukorjauksiin.
3 Kiire
Kiirehtimällä harvoin tulee parasta jälkeä missään asiassa, sama pätee myös tuotekehitykseen. On syytä varata aikaa huolelliseen työhön. Kiireellä voi olla houkutus jättää esimääritys väliin ja hypätä suoraan hevosen selkään. Tässä tapauksessa hevonen on usein rodeomallia ja pudottaa kyydistä ennen aikojaan. Kilteimmän hevosen saa tekemällä esimäärittely huolellisesti. Piirilevysuunnittelun voi kiireellä sotkea monin eri tavoin alkaen signaaleista layoutsuunnitteluun. Kiireellä tehtynä esimerkiksi ohjelmointi voidaan tehdä kovakoodaamalla, joka toimii protoversiossa, mutta ei välttämättä tuotantoversiossa. Siksi kannattaa vaatia tekijältä koodin modulointia, jonka avulla koodin osia voidaan käyttää muuallakin.
4 Ei selvitetä asioita riittävästi
Joskus voi olla parempi teettää esikartoitus, jossa selviää, onko järkevää jatkaa enää eteenpäin. Esikartoituksessa tehdään tarvittavia testejä ja laskelmia, sekä taustatyötä. Esikartoituksen tuloksena voi selvitä, että tuotetta ei voida tehdä esimerkiksi järkevään tai haluttuun hintaan. Tällöin ei menetetä kuin esikartoitukseen laitetut resurssit.
Tässäpä muutamia kohtia, mitä meidän on kokemuksen mukaan tulevat usein vastaan. Näistä ja monista muista tapauksista kerromme seuraavissa blogeissa lisää.
Techat Oy tarjoaa muun muassa tuotekehityspalveluita, löydät nettisivuiltamme lisää tietoa. Tai ole suoraan yhteydessä meihin, kerromme mielellämme lisää!
